Карлос Контрера, ВМРО: Ердоган използва мигрантите, за да притиска Гърция

Категорично трябва да заявим, че не желаем тези хора тук, смята той

02.03.2020 | 21:48 Редактор: Наталия Тотева

"Ние имаме поредната ескалация на кризата с мигрантите, която заплашва да придобие общоевропейски размери. Всяко едно разместване на пластовете в бойното поле Сирия води до тези ефекти", обясни общинският съветник Карлос Контрера за "Денят ON AIR". 

Според Контрера ситуацията е тежка, като става въпрос за над 20 000 души, които са докарани целенасочено от турската държава на границата, разположена след Одрин. "Близо са и до българо-турската и до турско-гръцката граница", каза той. 

"В момента по отношение на България няма натиск. Това отчасти се дължи на политическите отношения между Анкара и Атина. От друга страна е това, че България взе не малко мерки в сравнение с това, което беше през 2013 г.", коментира Контрера за Bulgaria ON AIR.

Той счита, че Европа трябва да води много по-категорична политика. Още, "Турция трябва да бъде заплашена, че ако не дръпне тези огромни маси от хора от европейските граници, ще бъдат преразгледани всичките й икономически отстъпки", допълни Контрера.

Той не вярва, че сегашните европейски лидери ще посмеят да водят подобна твърда политика. 

"Тази мигранти стигнаха на 3-4 км до българо-турската граница с автобуси, които са организирани от турската държава. Същите тези мигранти хвърлят гранати със сълзотворен газ, които са произведени в Турция и някой им ги е раздал. Това са хора без документи, откъде имат подобно полицейско оборудване", продължи общинският съветник.

Според Контрера това е ситуация, която може да излезе извън контрол. 

"Нас не ни интересува какви са техните намерения, дали минават транзит или не. Те не са добре дошли", допълни той.

Контрера е категоричен, че на този етап да се откажем от възможността да използваме сила би било неразумно. Той е убеден, че сред тези хора има и отявлени ислямисти. Според него децата и майките са просто щит, а тези, които стоят зад тях, имат съвсем различна цел.

"Това са маси от хора, които се движат от единия край на Турция до другия. Те идват от лагери, които не са изследвани и хигиената не е на ниво", твърди общинският съветник.

По повод създалата се ситуация с коронавируса и опасността, Контрера коментира, че "мнозинството от тези хора не са сирийци, а са минали през Иран  афганистанци или са иракчани. В Иран знаете,  че има ескалация на случаите на коронавирус", допълни той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК