Хиляди мигранти продължават да напират към Европа

Четвърти ден ситуацията на турско-гръцката граница е усложнена

02.03.2020 | 13:32 Редактор: Искра Ангелова

Четвърти ден ситуацията на турско-гръцката граница е усложнена. Всеки ден хиляди бежанци се отправят към границата с Гърция. И ако до преди дни турските власти не спираха мигрантите поели към Европа, днес ситуацията е различна. 

Според различни източници там се намират между 13 и 80 хиляди мигранти, много от тях с малки деца. Вече и турските власти спират хората. 

След като в продължение на няколко дни хиляди мигранти от Истанбул се насочиха към границата с Гърция, турската полиция вече започна да ги спира на изхода на Одрин

Халит и семейството му са успели да стигнат до границата с Гърция. Казва, че ситуацията е тежка, нямало храна затова тръгнал обратно към Одрин. 

"Семейството ми и децата ми са в ничията земя. Аз дойдох, за да взема храна и вода. Дойдох с още 5 момчета и сега не ни пускат", каза Халит. 

Мъжът не разбира защо полицията само за 24 часа е сменила решението си и вече не ги пуска. 

"Искам да се върна обратно при тях, но полицията не ме пуска. Ето това са снимки и клипове, които направих там в ничията земя. Бях там и искам да се върна при жена ми и децата", добави той.

Освен Халит и други мигранти се чувстват излъгани. 

"Искам да кажа нещо на президента - той отвори пътя към границата само за 2 дни. Сега обаче ни отблъскват и казват да се връщаме. Защо отвори пътя и ние като дойдохме го затвори? Сега сме посредата на нищото", каза Мохамед.

Предстои срещата между Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК