fallback

Жители на два квартала в Русе готови да протестират заради винетките

Хората са внесли подписка за преместване на табелата, която обозначава края на града

24.02.2020 | 13:05 Автор: Искра Ангелова

Жители на два квартала в Русе готвят протест заради винетките. За да стигнат до домовете си, те трябва да изминат 3 километра по републиканския път Русе-Варна и да плащат за това. 

Хората са внесли подписка за преместване на табелата, която обозначава края на града. Общината обаче няма средства, за да поддържа допълнителни километри пътна мрежа.

Надя Лазарова живее в квартал ДЗС от години. Тя недоумява защо трябва да плаща винетка, след като по документи е жител на Русе.

"Ето ми я личната карта, да се види какво пише вътре – как да приемем , че не сме в града, не сме граждани. Вкъщи извиках майстор, човекът винетка трябва да има, за да дойде. В Николово живее, село до града, без винетка, дотук с винетка", сподели Надя Лазарова.

Допреди няколко години хората от квартала не са имали проблем, но през 2008 г. табелата за края на Русе е преместена.

"Преди време табелата е била на разклона за Щръклево и въобще не е ставало въпрос за такси, за винетки и т.н. Ако застанете на разклона за ДЗС, ще видите, че днес около 30-40 коли, а не 4-5, както се казва, влизат и излизат от този квартал. Около 400 души смятайте от Образцов чифлик и ДЗС, колко народ пътува с коли", каза Красимир Манев, който също живее в кв. ДЗС.

Според общината премахването на винетките не е оправдано, тъй като много малко хора ползват колите си само за града. Това би натоварило бюджета допълнително със 120 000 лв.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback