Жители на два квартала в Русе готови да протестират заради винетките

Хората са внесли подписка за преместване на табелата, която обозначава края на града

24.02.2020 | 13:05 Редактор: Искра Ангелова

Жители на два квартала в Русе готвят протест заради винетките. За да стигнат до домовете си, те трябва да изминат 3 километра по републиканския път Русе-Варна и да плащат за това. 

Хората са внесли подписка за преместване на табелата, която обозначава края на града. Общината обаче няма средства, за да поддържа допълнителни километри пътна мрежа.

Надя Лазарова живее в квартал ДЗС от години. Тя недоумява защо трябва да плаща винетка, след като по документи е жител на Русе.

"Ето ми я личната карта, да се види какво пише вътре – как да приемем , че не сме в града, не сме граждани. Вкъщи извиках майстор, човекът винетка трябва да има, за да дойде. В Николово живее, село до града, без винетка, дотук с винетка", сподели Надя Лазарова.

Допреди няколко години хората от квартала не са имали проблем, но през 2008 г. табелата за края на Русе е преместена.

"Преди време табелата е била на разклона за Щръклево и въобще не е ставало въпрос за такси, за винетки и т.н. Ако застанете на разклона за ДЗС, ще видите, че днес около 30-40 коли, а не 4-5, както се казва, влизат и излизат от този квартал. Около 400 души смятайте от Образцов чифлик и ДЗС, колко народ пътува с коли", каза Красимир Манев, който също живее в кв. ДЗС.

Според общината премахването на винетките не е оправдано, тъй като много малко хора ползват колите си само за града. Това би натоварило бюджета допълнително със 120 000 лв.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК