Установиха ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска, има задържани

Открити са наднормени концентрации на цианиди

22.02.2020 | 12:08 Редактор: Ралица Братанова

Ново голямо замърсяване на реките Чепеларска и Юговска в пловдивско. Водите са отровени с цианиди, констатира проверка на "Басейнова дирекция".

Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. За 24 часа в ареста са управителят на "Лъки инвест" и отговорника на хвостохранилището.

Заради поредната екокатастрофа, на място дойде и министърът на околната среда Емил Димитров. Със случая се зае и прокуратурата.

Новото замърсяване на реките Юговска и Чепеларска е констатирано късно в петък. Рано сутринта в събота беше направен нов полеви тест в присъствието екоминистъра Емил Димитров. 

Установено е, че до замърсяването на водите с цианиди се е стигнало след поредното изпускане на хвостохранилището в Лъки. Властите твърдят, че не са били информирани за намеренията на собственика на обекта. 

От екоминистeрството съобщиха, че няма риск за питейната вода, но са отправени предупреждения към ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни.

От екоинспекцията в Смолян информираха, че за предишното замърсяване на реките миналата седмица са глобили собственика на хвостохранилището в Лъки с максималната санкция от 10 хиляди лева.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК