Искат промяна на името на ул. "Граф Игнатиев" в София

Образът му бил обвит в руски имперски митове

19.02.2020 | 20:30 Редактор: Юлия Христова

Столичната улица "Граф Игнатиев“ да бъде преименувана и да бъде върнато старото ѝ име "Самоковска“. За това настояват с петиция почти 2000 души. За причините и възможна ли е промяната, разказва Виолета Манчева. 

Според инициаторите граф Николай Игнатиев е участвал в осъждането на Васил Левски. А това, че една от емблематичните улици в столицата носи негово име, по думите им, трябва да оскърбява всеки българин. 

Според тях образът му бил обвит в руски имперски митове. До момента почти 2000 души са се записали в подписката. 

Организаторите на подписката са категорични – осъзнават, че смяната на името на една улица е сложна процедура. Но държат българите да знаят историята си и да не почитат неправилните личности. 

Петър Ненов е трето поколение софиянец и от дете живее на емблематичната улица. Според него личността на Граф Игнатиев става спорна през последните няколко години. Някои автори го описват като българофил, а според други е искал българската църква да бъде унищожена. 

Едно е сигурно, ако се стигне до официално разглеждане на въпроса от Столичния общински съвет, ще последват остри политически и исторически дебати.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК