fallback

Ген. Василев: Рецепта за ликвидиране на битовата престъпност не съм видял

Трябва да се действа систематично и твърдо, смята той

17.02.2020 | 21:49 Автор: Искра Ангелова

Акциите на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност продължават. Те са насочени срещу лица, които са с криминални досиета. 

Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че операциите срещу битовата престъпност ще станат регулярни.

"Това не е някаква сформирана организирана дейност, която да ни поставя под заплаха. Това са квартални разбойници, изпаднали в различна зависимост и няма връзка между тях", каза бившият директор на "Национална полиция" ген. Васил Василев в предаването "Денят ON AIR".

Според него тези, които вършат грабежите, изпадат в зависимост - трябват им пари, решават да ги вземат по най-лесния начин. Но по думите му те не са прочели какво престъпление извършват. 

"Те извършат много тежко престъпление - въоръжен грабеж, отиват 15 години за едни 1000-5000 лв. Грабежът стойност няма, важно е деянието - извършено е с огнестрелно или хладно оръжие, наказанието е голямо. Рецепта за ликвидиране на битовата престъпност не съм видял да има, тя може да бъде притисната, ограничена и силно намалена", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Ген. Василев подчерта, че контингентът не трябва да бъде оставян и ненаблюдаван.

"Говорим за контингент, който е не само в селата, но и в цялата страна. Той ежедневно трябва да бъде докладван. Не трябва да се оставят сборищата, там стават тези договаряния. Не трябва да бъде оставяна организираната престъпност, занимаваща се с наркотрафик, защото тя надолу генерира битова престъпност", каза още ген. Василев.

И допълни, че трябва да се действа систематично и твърдо. Според него системите за сигурност не са реални и не са надеждни. 

"Кметовете са органи на властта, те трябва да знаят в населеното им места кой е излязъл от затвора, кой къде ходи, кой какво прави. Трябва да правят лично проверки", коментира ген. Василев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback