Ген. Василев: Рецепта за ликвидиране на битовата престъпност не съм видял

Трябва да се действа систематично и твърдо, смята той

17.02.2020 | 21:49 Редактор: Искра Ангелова

Акциите на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност продължават. Те са насочени срещу лица, които са с криминални досиета. 

Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че операциите срещу битовата престъпност ще станат регулярни.

"Това не е някаква сформирана организирана дейност, която да ни поставя под заплаха. Това са квартални разбойници, изпаднали в различна зависимост и няма връзка между тях", каза бившият директор на "Национална полиция" ген. Васил Василев в предаването "Денят ON AIR".

Според него тези, които вършат грабежите, изпадат в зависимост - трябват им пари, решават да ги вземат по най-лесния начин. Но по думите му те не са прочели какво престъпление извършват. 

"Те извършат много тежко престъпление - въоръжен грабеж, отиват 15 години за едни 1000-5000 лв. Грабежът стойност няма, важно е деянието - извършено е с огнестрелно или хладно оръжие, наказанието е голямо. Рецепта за ликвидиране на битовата престъпност не съм видял да има, тя може да бъде притисната, ограничена и силно намалена", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Ген. Василев подчерта, че контингентът не трябва да бъде оставян и ненаблюдаван.

"Говорим за контингент, който е не само в селата, но и в цялата страна. Той ежедневно трябва да бъде докладван. Не трябва да се оставят сборищата, там стават тези договаряния. Не трябва да бъде оставяна организираната престъпност, занимаваща се с наркотрафик, защото тя надолу генерира битова престъпност", каза още ген. Василев.

И допълни, че трябва да се действа систематично и твърдо. Според него системите за сигурност не са реални и не са надеждни. 

"Кметовете са органи на властта, те трябва да знаят в населеното им места кой е излязъл от затвора, кой къде ходи, кой какво прави. Трябва да правят лично проверки", коментира ген. Василев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК