Стив Ханке прогнозира криза у нас при приемане на еврото

Очаква се България да влезе в чакалнята за еврозоната ЕРМ 2 в края на април

17.02.2020 | 18:36 Редактор: Юлия Христова

България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото. Прогнозата е на известния като "бащата на валутния борд" у нас американски икономист проф. Стив Ханке пред БТВ. 

Семейство Кръстеви е разтревожено от неяснотата около приемането на еврото. Все пак го определят го като лекарство, което трябва да ни помогне да живеем по-добре, като в развитите държави.

Очаква се България да влезе в чакалнята за еврозоната ЕРМ 2 в края на април. Там ще прекараме минимум 2 години, преди еврото официално да замени фиксирания от валутния борд български лев. 

Американския професор Стив Ханке прогнозира дългова криза, като тази в Гърция през 2009 г. Икономистът Стоян Панчев е на същото мнение.

В еврозоната България няма да разчита на валутния борд. Ханке предупреждава, че ще загубим и суверенитет, защото резервите ни ще се преместят във Франкфурт. 

Според Стоян Панчев мнението на Ханке е важно, защото от 25 години наблюдава икономиката в България като професор в един от най-престижните американски университети. Освен това е определян като "баща на родния валутен борд".

Вижте още в репортажа на Стоян Тричков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК