Спешни проверки в "Бобов дол", "Перник", "Брикел" и "Сливен" заради отпадъците

Тя е възложена на министъра на околната среда от Върховната административна прокуратура

13.02.2020 | 13:00 Редактор: Искра Ангелова

Започва спешна проверка на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внасяни от Европейския съюз. Инспектори влизат в ТЕЦ-овете "Бобов дол", "Перник", "Брикел" и "Сливен". 

Тя е възложена на министъра на околната среда от Върховната административна прокуратура. 

Ще се проверява имат ли посочените топлоелектрически централи разрешителни за тази дейност, монтирани ли са задължителните филтри и извършва ли се горенето на отпадъци според нормативната уредба. 

Доклад с данните от проверката ще бъде изпратен на прокуратурата и МВР. Собствеността на четирите ТЕЦ-а се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

На среща с главния прокурор по случая днес са присъствали окръжният прокурор на Кюстендил, райнонният прокурор на Дупница, министърът на околоната среда и водите. Обсъдени са няколко проблема, един от които е свързан със замърсяването на въздуха.

"Има досъдебно производство, при което е констатирано, че се гори боклук в ТЕЦ "Бобов дол". Констатирано е, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук, че се складира на близка площадка боклук, който не отговаря на показателите за RDF. Другата страна на проблема е, че на Министерството на околната среда е възложено от прокуратурата да се направи проверка, дали са спазени всички законови изисквания за функционирането им, дали се спазват екологичните норми в страната. Към този момент това, с което се разполага, е, че най-вероятно не са спазени необходимите изисквания", заяви Гешев.

Той допълни, че ако трябва, перманентно ще се извършва проверка за това какво се гори, ако трябва по няколко пъти на вечер. В случай, че бъдат установени съответните нарушения, ще се търси наказателна отговорност от съответните лица. 

"Министърът на околната среда и водите пое ангажимент да се извърши цялостна проверка на дейността на тези ТЕЦ-ове", каза главният прокурор.

По негови думи се работи и за прекратяване на злоупотреби с експлоатацията на местния язовир "Дяково".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК