По-евтино е да се транспортира отпадък, отколкото да се инвестира в съоръжения за преработка!

Могат ли български фирми да обработват отпадъци? Искра Михайлова: Категорично не!

08.02.2020 | 09:00 Редактор: Юлия Христова

Преди години имаше проблем с боклука в Италия и цели влакови композиции отпадъци се транспортираха в Германия, но гражданите почти не разбраха. Нито имаше замърсяване на околната среда, нито вредни емисии. Просто там има нужните съоръжения.

Защо се транспортира отпадък?

"Ще кажа директно – защото е по-евтино да се транспортира, отколкото да се инвестира в съоръжение за унищожаване или преработка на отпадъка. Някои страни не инвестират в това, бизнесът плаща, за да си транспортира отпадъка. Ние имаме проблем със собствения си отпадък“, коментира в предаването "Брюксел 1“ бившият екоминистър, а сега евродепутат, Искра Михайлова.

Според новите изисквания на ЕС страните членки трябва да депонират много по-малко количество отпадък. Оттам идва проблемът в много държави в ЕС – те се чудят къде да си изпратят отпадъците.

Защо България приема този отпадък?

"Защото явно решението е било взето, защото български фирми са декларирали, че могат да обработват отпадък. Могат ли наистина? Категорично не! Като гледаме планините от отпадъци, явно не всички могат“, заяви Искра Михайлова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК