Плесенясалите фуражи застрашават здравето и на хората

Трябва да се поддържа добра хигиена в помещенията за животните

07.02.2020 | 14:49 Редактор: Тодор Петров
Плесенясалите фуражи застрашават здравето и на хората

Лошото време налага кравите да бъдат по-дълго в обора. Важно значение за запазване на здравето на животните и получаване на максимална млечна продуктивност е стриктното спазване на дневния режим, поддържане на оптимални параметри на микроклимата в помещенията (температура 10-15°С, влажност 60-80%, скорост на движение на въздуха през зимата до 0,3 m/s, въглероден двуокис до 0,3%, амоняк до 0,02 mg/l, сероводород до 0,01 mg/l, микроорганизми до 50 000 бр./m3).

Трябва да се поддържа добра хигиена в помещенията, недопускане на пренаселеност и течение, съветват от Националната служба за съвети в земеделието, цитирани от "Монитор". Хранете животните с балансирани дажби в зависимост от продуктивността, физиологичното и телесното състояние. Не изхранвайте със замръзнали фуражи, те са причина за простудни заболявания и аборти.

Токсини


Отстранявайте плесенясалите фуражи, те са вредни както за животните, така и за хората, защото токсините преминават в животинските продукти. Осигурете на животните постоянен достъп до чиста вода за пиене, като в много студено време тя трябва да е подгрята. Използвайте всички възможности за извеждане на животните навън. Разходката и движението на чист въздух се отразяват благоприятно върху здравето и продуктивността им и на своевременното откриване на разгонените животни.

В овцефермата


Агнилната кампания е едно от най-важните мероприятия в овцевъдството. От успешното ѝ провеждане зависят до голяма степен доходите на фермерите – овцевъди, и затова тя се отъждествява с жътвата в растениевъдството. Не забравяйте, че за постигане на добри резултати е необходима предварителна подготовка, включваща: уплътняване на всички отвори (врати, прозорци), почистване и дезинфекция на помещенията с варно мляко, застилане на пода с чиста и суха слама, изграждане на индивидуални боксове, осигуряване на необходимият инвентар (поилки, хранилки, фенери, биберони), осигуряване на нощни дежурства при започване на кампанията, чисти кърпи за избърсването и подсушаването на агнетата, чиста ножица и йодна тинктура за прерязване на пъпната връв, часовник.

Времетраене


Не забравяйте, че едно раждане протича за 30-40 мин, а появата на близнака 10-15 мин след първото. Оказването на помощ при оагването трябва да става при строго спазване на хигиенните правила, а при по-тежки случаи и да се потърси и ветеринарна помощ. Не подценявайте първите грижи за новороденото агне изразяващи се в почистване на дихателните пътища от попадналата в тях слуз, стерилно прерязване и дезинфекция на пъпната връв с йодна тинктура, подсушаване и масаж на новороденото, чрез облизване от майката или избърсване с чиста кърпа и забозаване на коластра до 40 мин след раждането.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК