Редица въпроси във ВСС след забраната на Миталов, той излезе в болничен

Премиерът Борисов с първи коментар по темата

06.02.2020 | 13:17 Редактор: Тодор Петров

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поиска пълна информация от Държавния департамент на Съединените американски щати във връзка с обявената забрана за съдия Андон Миталов да влиза в страната. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на колегията.

В същото време председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска главният прокурор Иван Гешев да му каже дали има разследване срещу Миталов за престъпление от общ характер и дали е бил разследван преди. За целта той е изпратил писма до него, до Инспектората на ВСС и до шефа на антикорупционната комисия - Сотир Цацаров. А самият Миталов е излязъл в болнични.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се събра на извънредно заседание по казуса със съдия Андон Миталов, който получи забрана за влизане в Съединените щати.

Първото питане е от Специализирания съд към Специализираната прокуратура дали срещу Миталов има образувано досъдебно производство. Второто питане е от Инспектората на ВСС докъде  е стигнала проверката след решението на магистрата да пусне председателя на "Русофили" Николай Малинов в Москва, въпреки повдигнатите срещу него обвинения в шпионаж в полза на Кремъл.

Оказа се, че проверката е спряна, а мотивите остават неизвестни, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Няма данни за предишни негови нарушения.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ни най-малко не е изненадан от черния печат на съдия Миталов. 

"Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за Щатите, кое ви учудва. Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно и те са си задали въпроси. Нито искам да знам, нито да коментирам", заяви Борисов.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка архив: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК