Жълт код за опасно време в цялата страна - сняг, студ и виелици

Значителни ще бъдат валежите в Родопите

05.02.2020 | 07:59 Редактор: Ралица Братанова

Очакваната промяна на времето настъпи. Сняг заваля на много места в страната. Започна рязко застудяване. Предупреждение от първа степен - жълт код е в сила за цялата страна.

Ще вали обилен сняг и ще се образува снежна покривка около 20 см. В комбинация с умерен вятър ще има виелици и образуване на преспи.

Значителни ще бъдат снеговалежите в Родопите, а през нощта срещу четвъртък в Предбалкана и Североизточна България.

Температурите са значително по-ниски. Минималните ще бъдат от -3 до 1 градус, като застудяването ще обхване цялата страна. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева.

Максималните температури ще са от 1 до 5 градуса, в югозападните райони - до 7. Над Черноморието ще бъде ветровито със значителна облачност. Валежите от дъжд и сняг преди обед временно ще спират. Следобед отново ще завали дъжд и сняг. Над планините ще има значителна облачност, върховете ще са в мъгла. Следобед от запад ще започнат валежи. Температурата на височина 2500 м ще достигне минус 10 градуса. На 1500 м ще бъде около -1 градус.

В четвъртък снеговалежите ще спират, облаците ще се разкъсват. Преди обед ще остане ветровито, следобед вятърът ще отслабва. В петък отново ще се заоблачи и ще превалява сняг, повече в Предбалкана и в Добруджа. 

В събота облаците ще намалеят до слънчево време. В неделя утрото ще бъде студено с минимални стойности в местата със снежна покривка до минус 10, 12 градуса. През деня ще бъде слънчево и ще се затопля.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК