Радев обяви: Снемам доверието си от правителството (Обновена)

Свидетели сме на криза на всички нива, обяви президентът

04.02.2020 | 12:50 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев официално сне доверието си от правителството! Държавният глава направи това в обръщение към народа, в което остро разкритикува управляващите. 

"Считано от днес, официално снемам доверието си от правителството. От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа към бъдещето на България. За съжаление, това не се случва. Днес сме свидетели на криза на всички нива", обяви Румен Радев от Гербовата зала на "Дондуков" 2.

По думите на президента властимащите не са поели отговорност за водната криза в страната.

"Разследване на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да излага на риск здравето на хората, за да извличат печалби шепа бизнесмен", настоя Радев.

Радев засегна и темата за влизането на страната ни в чакалнята на Еврозоната. Той коментира евентуална реформа на валутния борд, настоявайки, че българите очакват ясни разяснения. 

"Институции, призвани да бъдат независими, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта.  Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи", смята държавният глава.
 
Според него кабинетът на Борисов и неговото управление водят до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

"Бъдещето на България е на свободна европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресии, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните, на младите и просветени, на възрастните, честните и отрудените, на всички които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността за доброто на България", завърши обръщението си Радев. 

Зад позицията на президента застанаха от БСП. Валери Симеонов пък заяви, че няма такова понятие "политическо доверие на президента".

"Той е директно избран от избирателите, парламентът е директно избран от избирателите, парламентът назначава правителството. Така че дали ще свали, дали няма да свали, няма никакво значение", каза още Симеонов.

Вижте още в репортажа на Стоян Тричков

Харесайте страница ни във Facebook ТУК