Евакуираните от Ухан българи не са заразени с новия коронавирус

Намират в стаи със специален достъп, в добро здравословно състояние са

03.02.2020 | 07:42 Редактор: Искра Ангелова

Двамата български граждани, които поискаха да напуснат китайския град Ухан заради новия короновирус, пристигнаха от Франция в България.

Малко след 21,30 снощи военния самолет ''Спартан'' с двамата студенти на борда, придружени по време на полета от екип на Военномедицинска академия, кацна на летище София. 

Първоначално сънародниците ни бяха транспортирани от Ухан с "Еърбъс", заедно с още 251 души от 30 държави, в рамките на общоевпропейска спасителна операция. 

Сега двамата българи са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици.

"Болните са приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата. Направеният тест, който излезе в късните часове на нощта, е отрицателен за новия коронавирус. Продължаваме новите изследвания, те са контролирани да прекарат и ще изкарат доброволно 14-дневния карантинен период", каза доц. д-р Георги Попов.

Д-р Ангел Кунчев добави, че се очакват още сънародници да пристигнат, както и хора, които изпълняват бизнеса си, но потокът е сравнително намалял.

Екипи от медицински специалисти има и на летището във Варна и Бургас.

"Важно е системата на здравеопазване в една страна да е в състояние навреме да хване такива случаи, да ги изолира, да намери контактите, да си изследва, за да не се допусне вътрешно предаване на вируса. Има много неизвестни около короносавируса, въпреки че има нови данни от Ухан, все още не е ясно кой е животинският вид, от който е тръгнал", допълни д-р Кунчев.

Той посочи, че начинът на предаване също се е променил: "В началото беше доста труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че може да се предава."

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК