Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с още 30 дни

Решението ще бъде взето на заседание на Областния кризисен щаб

01.02.2020 | 14:25 Редактор: Юлия Христова

Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с още 30 дни от утре. Решението ще бъде взето на заседание на Областния кризисен щаб, съобщават от областната администрация на Перник. Градът бедства заради водната криза и критично намаление обем на язовир "Студена" от 18 ноември, когато бе въведен воден режим. 

В следващите 25 дни 130 камиона ще доставят над 13 километра тръби, за да бъде изграден водопроводът между Мало Бучино и Перник, който да захрани миньорския град с вода от Рилския водопровод през софийската водопреносна система, очакваните количества са 300 литра в секунда. Това обаче няма да отмени водния режим, който бе удължен с още 30 дни. 

Въпреки че предварително беше обявено, че това ще струва 25 милиона лева, сега се оказа, че стойността му е с близо 2 милиона по-висока. Като тук са включени и изграждането на помпена станция, три спирателни крана и станция за мониторинг на язовир Студена. 

Заради изграждането на водопровода, движението между Голqмо Бучино и Перник е преустановено, а подаването на вода от язовир студена ще започне, когато нивото достигне 10 милиона кубични метра и дъното на водоема бъде почистено. 

Кофа след кофа та цяла водоноска, така анономните артистите от "Дистръктив криейшън" решиха да помогнат на перничани като напълниха близо 10 хиляди литра от минералната вода в центъра на София. 

След няколко часа пълнене водата бе доставена до центъра на Перник. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК