Страховете на двама британци, които обичат и живеят в България

За тях напускането на Великобритания от ЕС е грешка

31.01.2020 | 14:01 Редактор: Кристина Крумова

3000 британци живеят на територията на България. Повечето от тях са избрали за свой дом малките селца около Велико Търново. Какво означава Brexit за тях и как ще се отрази ситуацията на техния живот?

Анди и Доун живеят във великотърновското село Миндя. Двамата са пенсионери, а преди няколко години тук открили спокойствие от забързаното ежедневие. Пленила ги природата. Намерили и приятели и затова решили завинаги да останат у нас.

"Обичаме България, защото природата тук е много красива, много по-красива от Англия", споделя Анди.

Двамата продължават да следят всичко, което се случва в родината им. За тях напускането на Великобритания от Европейския съюз е грешка. 

"Искат да напуснат, но и да си запазят правата все едно са членове на ЕС. Много пари им костваше Brexit. За мен лично това е един голям фарс. Хората се паникьосват и вземат прибързани решения", смята Доун.

И двамата имат българско гражданство. Казват, че са спазили всички указания на английското посолство у нас, но по думите им след Brexit с редица проблеми могат да се сблъскат сънародниците им, които са отскоро в България или идват сезонно тук. 

Според Анди и Доун след Brexit във Великобритания може да се появи огромен недостиг на работна ръка, тъй като неизбежно ще намалеят работниците от други държави, които до момента са наемани за неквалифициран труд.

Вижте повече в репортажа на Мирела Дончева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК