Трима българи са под лекарско наблюдение заради риск от коронавируса

Те са се върнали от Китай и Тайланд

29.01.2020 | 15:47 Редактор: Ивет Арабова

Трима българи са в болница под наблюдение заради риск от коронавируса. Те са се завърнали от Тайланд и Китай. При тях са се появили оплаквания за общо неразположение, едната от жените се е върнала от Пекин, а друга от Тайланд.

"Информацията, която имаме, е, че тяхното здравословно състояние е добро и се подобрява", каза здравният министър Кирил Ананиев.

Втората жена е от Добрич и е настанена в болница в града. Здравословното им състояние засега е добро, но те ще останат в болничните заведения 2 седмици, за да бъдат наблюдавани.

Третият случай е на мъж, върнал се от Китай. Той е настанен във ВМА, не е показал симптоми на коронавируса.

"Установихме наличието на метапневмовирус в жената от Китай, който напълно обяснява нейното състояние. На 99% отпадат съмненията ни за нея", коментира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Три нови термокамери ще бъдат закупени и монтирани на летищата в София, Варна и Бургас. Те ще бъдат монтирани до една седмица. Пристанищата също ще бъдат проверявани. Поръчано е и специално медицинско облекло. Националният център по заразни и паразитни болести също взема мерки. 

От началото на другата седмица ще може да се поставя диагностика точно на този коронавирус. Тримата български граждани, които са блокирани в Ухан заради обявената карантина там, ще бъдат извозени със самолет най-рано в събота. 

"Поддържаме връзка с всички там. Чувстват се добре. Няма признаци на заболяване", заяви външният министър Екатерина Захариева.

Българските здравни власти увериха, че поддържат връзка със Световната здравна организация и Европейската комисия и следват техните инструкции за предпазване от заболяването. 

Вижте повече в репортажа на Боряна Благоева!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК