До 5 г. затвор грозят шефа на фирмата, причинила екокатастрофата в р. Марица

Той е на свобода под парична гаранция от 20 000 лева

27.01.2020 | 19:19 Редактор: Ивет Арабова

Затвор до 5 години грози собственика на фирмата, причинила екокатастрофата в река Марица. Окръжната прокуратура в Пазарджик образува наказателно производство срещу него за замърсяването на 20-километровата отсечка от реката. Той е на свобода под парична гаранция от 20 000 лева. 

"Собственикът на фирмата е с повдигнато обвинение за това, че е допуснал замърсяване на водните течения на река Пишманка в района при вливането в река Марица и с това ги е направил опасни за живота на обитателите и растенията. Повдигнато му е и обвинение за управление на опасни отпадъци в разрез с правилата на закона”, разясни окръжният прокурор Васил Малинов.

Регионалната инспекция по околна среда наложи санкция от 100 000 лева на фирмата за преработка на пластмаса и вторични суровини заради замърсяването. 

"Ние практически хванахме опашката на това залпово замърсяване. Имайте предвид, че там работят над 300 човека и не можем с лека ръка да затваряме това предприятия, макар щетата да не е малка”, каза директорът на РИОСВ Костадин Гешев. 

Окръжната прокуратура в Пазарджик съобщи, че до момента са направени 11 огледа и са разпитани 25 души като свидетели. Взети са проби от водата, които са изпратени в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. Там е изпратена и риба, за да се установят причините за смъртта ѝ. 

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК