Замърсяването на водите на река Марица е токсично

Районната прокуратура издаде заповед да не се изнася нищо от речното корито

26.01.2020 | 12:45 Редактор: Кристина Крумова

Токсично е замърсяването на водите на река Марица между Пазарджик и Пловдив, където вчера изплува мъртва риба. Това сочат първите резултати на взетите проби. Бързите тестове са отхвърлили наличието на цианид. 

До момента са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на Пазарджик. Вредните вещества са стигнали по течението от Пазарджик до Пловдив и Първомай, има опасност да стигнат и Хасково. 

Течът на вредни вещества е от фирма, която се занимава с преработка на отпадъци и събиране на вторични суровини. Все още властите уточняват какво е опасното вещество във водата.

Районната прокуратура в Пазарджик издаде заповед да не се изнася нищо от речното корито, докато не се установи причината за измирането на рибата. 

Няма опасност за качеството на питейната вода в Пловдив, но превантивно се ограничава ползването на две от четирите помпени станции в града. Заради намаленото водоподаване в Пловдив обаче много хора от областта днес окупираха Хисаря, където с туби си наливат от минералната вода, с която е известен градът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК