Изследват в лаборатория в София отровената риба от р. Марица

Пробите показват неразтворими вещества от пластмаса във водата

27.01.2020 | 07:23 Редактор: Ивет Арабова
Изследват в лаборатория в София отровената риба от р. Марица

Все още не са готови лабораторните данни за отровената риба в р. Марица. Днес част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Пазарджик и Басейнова дирекция съобщиха, че замърсяването е преустановено.

Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталация за преработка на отпадъци за източник на замърсяването. В региона са проверени няколко промишлени обекта. Пробите показват завишено количество на вредни вещества в отпадните води на инсталацията. Става въпрос за т. нар. мленки във водата или неразтворими вещества от пластмаса.  

Според закона е възможно да се стигне до лишаване от свобода за отговорните за екобедствието в Марица, както и парични санкции. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Очакват се също и резултатите от взетите проби от река Чая над Асеновград. Екоинспекцията в Смолян проверява сигнал за мъртва риба там. В местни медии са появиха кадри, на които се вижда рибата, както и жълта пяна в реката край село Бачково. Сигналът е изпратен и до инспекцията по околната среда и водите в Пловдив. Експерти от регионалната лаборатория са взели проби от водата.

От екоминистерството съобщиха, че замърсяването е преустановено. Властите в Пловдивско, обаче, издадоха предупреждение от магазините да не се купува прясна риба. За града опасност от замърсяване на питейната вода няма.

Установени са източните на замърсяването - инсталацията за преработка на отпадъци на "Екоинвест". Повдигнаха обвинение на управителя на дружеството Орлин Тасев. Разпоредено е фирмата да преустанови дейността си. Оттам отричат вина. Заради екокатастрофата утре областният управител на Пловдив Дани Каназирева свиква всички ресорни инстутиции. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК