Започват проверки за безопасността на язовирните стени в страната

Контролните органи инспектират готовността на собственика да действа при аварийни ситуации

23.01.2020 | 16:09 Редактор: Ралица Братанова
Започват проверки за безопасността на язовирните стени в страната

Правителството прие Постановление за приемане на Наредба за условията, контрола и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях.

То е наложено от изискването на Закона за водите да бъдат определени критериите за класификация на язовирните стени по отношение на тяхната потенциална опасност, специфичните изисквания към аварийните планове, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Наборът от правила определя и режима за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирните стени и съоръженията към тях. 

С въвеждането на критериите ще се въведе яснота за последиците от освобождаването на съхраняваните в язовира водни обеми поради разрушаване или неправилна експлоатация на язовира. 

Това от своя страна ще доведе до възможност за планиране на превантивни мерки, посредством чието изпълнение материалните щети при евентуални наводнения, да бъдат сведени до минимум.

Имайки предвид, че язовирните стени са обекти, при чието експлоатиране съществува потенциална опасност от настъпване на бедствия, в нормативния акт са предвидени специфичните изисквания към техните аварийни планове.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК