Все по-често при имотните сделки в София евтиното излиза скъпо

Ниските цени на апартаменти крият дефектни сгради и фалити на фирми

20.01.2020 | 23:00 Редактор: Кристина Крумова
Все по-често при имотните сделки в София евтиното излиза скъпо

Апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи се предлагат на атрактивни цени. Проблемните имоти са преоценени с 25 на сто, коментират брокери.

Собственици на почти непродаваеми жилища най-често търсят професионалисти да им ги продадат. По телефона за проблеми не се споменава, канят се бъдещите собственици да видят на място и тогава се стига до обяснения и пазарлък. При старите жилища има голям отлив на купувачи през изминалата година, според голяма агенция за недвижими имоти. 

Покачването на пазара не е масово, а зад него се крие преориентирането на купувачите към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом, пише "Монитор".

И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. Но не това е големият проблем при старите жилища. На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години.

Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 

Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. 

Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.

При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Често градежът спира до етап Акт 14 или по-рано.

Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК