Без големи промени в цените на имотите тази година, очакват брокери

Ниските лихви ще продължават да стимулират пазара

07.01.2020 | 19:34 Редактор: Ивет Арабова

Без значителни промени в цените на имотите. Това вещаят брокери за настоящата 2020 година. Най-търсени се очаква да бъдат обзавдените и отремонтирани имоти. В София ще продължат да се търсят тристайните апартаменти за лично ползване и двустайни за инвестиция. 

Сериозен интерес отново ще има към южните части – "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Борово", Център, "Лозенец", "Иван Вазов", "Яворов", източните квартали – "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", както и бюджетните райони с добър транспорт като "Надежда", "Люлин" и "Обеля". "Младост" остава във фокуса на семействата. 

От месец и половина Марина Иванова търси жилище в София. Оглежда големи къщи за голямото си семейство.

"Приоритетите ми са да бъде на тихо място, естествено и локацията, да има голям двор да бъде обособен, защото имаме и домашни любимци", споделя тя.

Все по-често купувачите търсят имоти, в които да се нанесе веднага. 

"Правят компромис може би с локацията – но дотолкова , че ако търсят в "Люлин" 7 до метро могат да отидат в "Люлин" 10 пак до метро", обясни брокерът Юлия Ламбрева.

Изборът пред купувачите вече е значително по-голям. Справка в НСИ показва, че броят на имотите в столицата се е увеличил повече двойно спрямо броя на жителите. Това ще се отрази на цените на недотам атрактивните имоти. 

Ниските лихви ще продължават да стимулират пазара на имоти, кредитни консултанти обаче призвоват да сме внимателни. 

"Така да структурират кредита си – като съобразават възможностите си, кредитът да да не е с месечна вноска на ръба на техните възможности, защото ако се реализира сценарий на бъдещо покачване на лихвите да не ги постави в невъзможност да си погасяват кредита", разясни финансовият анализатор в MoitePari.bg Иван Стойков.

За разлика от преди, сега клиентите избират имоти по-дълго. Търсят качество, а и по-изгодна сделка, защото както самите те признават за имотите в София. Строителни предприемачи очакват през тази година поскъпването на новите жилища да бъде минимално – между 3% и 5%. Обемът на покупките обаче можел да намалее с до 15%.

Репортаж на Милена Енчева и Ангел Пешков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК