37-годишна със свински грип се лекува в интензивно отделение в Смолян

При първи симптоми на вирусна инфекция не трябва да се пият антибиотици 

19.01.2020 | 19:06 Редактор: Ивет Арабова

Починалият пациент в Смолян е бил заразен с щама H1N1 и е получил усложнения. Това е показал анализът на референтната лаборатория, където са направени изследвания от взетите проби. 

"Всички форми на грип с усложнения винаги има и преди да е започнала епидемията и след като тя приключи. Трябва да бъдем нащрек, защото грипът може да бъде и тежко заболяване“, обясни проф. Мира Кожухарова.

В интензивното отделение на болницата в Смолян се лекува и жена на 37 години, която е заразена също със "свински грип“. В лечебното заведение доскоро е лежало и седемгодишно дете с такава диагноза, но то вече е оздравяло и е изписано. Макар че в Смолян подобни случаи са все още единични, хората се притесняват. В почивните дни неотложният кабинет в болницата посещават предимно болни от остри вирусни инфекции, като повечето са деца. 

При първи симптоми на вирусна инфекция не трябва да се пият антибиотици, съветват лекарите. 

"При появата на първите симптоми е необходимо да се започне лечение с противовирусни препарати, витамини, имуностимулатори, да се приемат топли напитки, противотемпературни средства", препоръчва д-р Юлиана Лазарова.

За десет дни в съседна Гърция починаха седем души получили от усложнения, след като са били заразени с инфлуенца. 

"Най-сигурният начин човек да се предпази от грипа е да се ваксинира, което се прави преди началото на сезона", каза още проф. Кожухарова.

Репортаж на Миглена Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК