Авария изпревари мащабен ремонт и остави Шумен без вода

Открити са над 20 проблемни участъци по тръбата

16.01.2020 | 12:45 Редактор: Тодор Петров

Авария спря водоподаването в Шумен. Тя изпревари с няколко дни началото на мащабен ремонт по мрежата, който беше планиран да започне в полунощ на 17 януари и да продължи 48 часа. 

Заради проблемите с водопреносната мрежа от ВиК-Шумен първо поискали да спрат водата за ремонт още на 14 януари, от Общината обаче им отказали с аргумента, че ще пострадат детските градини и училищата, обяви главният инжинер на ВиК-Шумен - Тодор Пеев за Bulgaria ON AIR. 

Така ремонтите дейности бяха забавени за 17 януари. Спешността от нуждата на ремонт обаче остави още снощи хората без вода. По тръбата, която свързва язовир "Тича" с Шумен, Търговище и Велики Преслав, са открити над 20 проблемни участъци със засечени пробиви и загуба на питейна вода. 

Вода в Шумен няма да има 36 часа от началото на аварийния ремонт, като след това тръбите ще се пълнят постепенно с вода, заради риск от нови пробойни по системата. В Търговище и Велики Преслав нама да имат вода от утре във връзка с планирания ремонт. 

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Загубата на вода по мрежата е над 80%, посочват последните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране. В същото време цената за битовите абонати в града е в челото на класацията в страната - 3,54 лв. за куб.м.

Снимка: Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК