ДПС предлага: Лицата, охранявани от НСО, да си плащат сами

В момента под национална охрана са президентът, премиерът и главният прокурор

14.01.2020 | 19:17 Редактор: Искра Ангелова

Хората под потенциална заплаха у нас сами да си плащат за държавна охрана, предлагат от ДПС. Хазната ще финансира само за сигурността на първите в държавата. Целта е да се съкратят разходите.

В момента под национална охрана са първите в държавата – като президента, премиера и главния прокурор, както и тези депутати и хора, свързани с националната сигруност, за които има заплаха. 

От ДПС обаче предлагат държавата да плаща само за първите, начело на трите власти у нас и държавния глава. Останалите да заплащат за услугата от собствения си джоб. Това засяга именно членовете на ДПС, за които към момента НСО също има грижа – почетният председател на партията Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. 

Според бившия началник на службата Димитър Владимиров обаче, методът "танто за танто" в случая не е подходящ.

"Това срещу заплащане някак си не звучи много сериозно, тъй като тези, които имат повече пари и фирми, които ги спонсорират и обръчи от фирми и т.н., ще имат повече охраняеми лица и могат да продължат дълго да ги охраняват като им плащат разходи. Тези хора трябва да се охраняват от частни фирми", каза той.

Промяна в Закона за НСО обаче все пак е нужна, смята ген. Владимиров. За нови текстове призова и настоящият началник на службата Красимир Станчев още в края на миналата година. 

Повече вижте в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК