Жители на кюстендилско село на воден режим от 4 месеца

Водопроводът бил на над 60 г., има изготвен проект за подмяната му

18.01.2020 | 13:48 Редактор: Ивет Арабова

Жителите на кюстендилското село Катрище са на воден режим вече повече от 4 месеца. Цялото население на селото от общо 80 души се е включило в подписка до областния управител и управителя на местното ВиК дружество.

Водопроводът е на повече от 60 години. Според кмета дебитът на водата е около 700 мл. на секунда при необходими над 1 л.

"Проблемът е това, че сме на режим от края на август. Има страшна загуба на вода по водопровода, а самият дебит намалява. Дори на режим да сме, в част от населеното място пак няма вода, изобщо не достига до хората", обясни пред репортер на Bulgaria ON AIR кметският наместник на Катрище Васил Василиев.

Хората събират вода в туби, за да могат да се къпят, да мият съдовете си и да перат. Баба Василка и мъжът ѝ носят на ръце тубите с вода от близката чешма. 

"Трябва да вземат мерки, особено за възрастните хора и децата. Вярно, че селото не е голямо по списък, някъде около 70-80 човека, ама са все възрастни хора", каза тя.

От "Кюстендилска вода" обявиха, че има изготвен проект за подмяна на водопровода в селото, който е входиран в МРРБ, но не е ясно кога ще бъде финансиран. 

Въпреки обещаната реконструкция на водопровода, не е ясно кога ще бъде премахнат водният режим в Катрище.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК