България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Три пернишки села на бунт... Воден режим в 21 век? Недопустимо е!

Рударци, Драгичево и Кладница са в протестна готовност

12.12.2019 | 09:26 Редактор: Василена Василева

Три села са застрашени да останат без вода заради кризата в Перник. Възможно е на воден режим да преминат Рударци, Драгичево и Кладница. Кметовете на населените места се оплакаха, че идеята не е обсъждана с тях. Жителите им пък се събраха на кръстовището на Драгичево и пътя за Кулата и обявиха, че са в протестна готовност. 

"Вчера се опитахме да проведем среща с представители на ВиК дружеството, областния управител и кмета на Перник. Успех обаче не постигнахме. Дори не искаха да ни допуснат в сградата и влязохме насила вътре", казаха кметовете на селата пред Bulgaria ON AIR.

Te категорично отказват да бъде въведен воден режим, тъй като в 21 век подобни действия били недопустими. В Драгичево пък от години имало проблем с водата, който така или иначе пречел на нормалния живот на хората в района.

"Институциите изобщо не си направиха труда дори да ни уведомят, че обмислят да предприемат подобни действия. Разбрахме го от социалните мрежи. Пълен абсурд!", отбелязаха още кметовете.

И подчертаха, че стигне ли се до въвеждане на воден режим, ще блокират пътя за Перник и Кулата.

В късните часове във вторник вечер кметовете на Рударци, Кладница и Драгичево разбират случайно, че в селата ще има воден режим от края на тази седмица. Новината ги изненадва, защото нито едно от трите населени места не се захранват от язовир "Студена". 

По-късно бившият управител на ВиК-Перник в присъствието на обалстния управител обясни, ако трите села са на режим ще има вода за високите квартали в Перник. 

Кметовете и хората обаче са категорични, че няма да се примирят с подобни действия. 

След като чуе аргументите на ВиК инженерите, кметът на Перник трябва да реши дали селата ще останат на сухо. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК