България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Ботевград: Малко вероятен е воден режим като в Перник, но...

Държавата да погледне по-сериозно на проблемите във водния сектор, зове Гавалюгов

08.01.2020 | 08:24 Редактор: Искра Ангелова

Няма голяма опасност водният режим в Перник да се случи и в Ботевград. Това посочи кметът Иван Гавалюгов в специално интервю за Bulgaria ON AIR

"Имам информация от миналата година, че "Басейнова дирекция" подава сигнал до прокуратурата, като имаше и копие към мен със сигнал за проверка на начин на водочерпене от язовир "Бебреш". Те са имали сигнал за нерегламентирани отклонения, но проверката не е изненадваща. Дали е закъсняла - не мога да кажа", заяви Гавалюгов.

Припомняме, че продължава разследването на Специализираната прокуратура. Реакцията на държавното обвинение идва след изявление на кмета Гавалюгов, който обяви, че при настоящия обем на язовир "Бебреш" и при същата консумация, водата ще стигне за още 6 седмици.  

Според кмета проверката на компетентите органи е съвсем нормална, тъй като трябва да се установи истинската причина за силно намалелия воден обем.

"Един от основните фактори са неблагоприятните климатични условия. 2019 г. беше с доста малко количество валежи на годишна база. Това със сигурност допринесе за малкия приток към язовира", каза още кметът.

Той поясни, че спадът на язовира е 20 хил. кубически метра на денонощие, а при налични 1,4 млн. кубика водата ще стигне за малко над 2 месеца.

"Официално "Напоителни системи" са констатирали амортизираната инфраструктра и работа на ВЕЦ Бебреш", заяви Гавалюгов. Той е категоричен, че водните количества се следят от 2016 г.

"Водният режим, който имат Перник, е малко вероятно да се случи в Ботевград, тъй като имаме и други водоизточници, които ги ползваме целогодишно. Започнала е подмяна на ВиК инфраструктурата на Ботевград", подчерта Гавалюгов.

Той призова държавата да погледне по-сериозно на проблемите във водния сектор. По негово мнение ВЕЦ-ът изобщо не трябва да работи, защото черпи сериозни количества вода от язовир "Бебреш".

Вижте цялото интервю във видеото.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК