9 министри с оставки в кабинета "Борисов 3" от началото на неговия мандат

Последен си тръгна министърът на околната среда и водите Нено Димов

10.01.2020 | 18:52 Редактор: Ралица Братанова

Девет министри напуснаха кабинета "Борисов 3" от началото на неговия мандат. Част от тях си тръгнаха заради корупционни скандали, а други се разделиха с министерските кресла заради непремерен изказ. 

Първата оставка в кабинета дойде месеци след като беше сформиран. Проф. Николай Петров напусна поста си на здравен министър след разкрития за обществени поръчки в конфликт на интереси докато Петров е бил директор на Военномедицинска академия. 

През лятото на 2018 г. 20 души загубиха живота си след инцидент в района на Своге. Основната причина се оказа лошият път. Политическата отговорност поеха Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Последният от тях се върна като заместник министър в министерството, което оглавяваше. Николай Нанков бивш министър на регионалното развитие Валентин Радев бивш министър на вътрешните работи.

В края на 2018 г. заради непремерени изказвания с министерското си кресло се раздели и Валери Симеонов. Събори го репликата "Кресливи жени с уж болни деца", изречена по адрес на майките на деца с увреждания. Бившият вицепремиер се върна в парламента като депутат, а към днешна дата заема поста заместник председател на Народното събрание. 

От Министерството на правосъдието си тръгна Цецка Цачева. Оказа се, че тя се е сдобила с просторен апартамент в елитен столичен квартал на цени под пазарните. 

Последен от кабинета си тръгна социалният министър Бисер Петков. Премиерът Борисов поиска и прие негова оставка. Официалната причина бе, че работата на Петков не отговаряла на обществено-политическите очаквания. 
Освобождаването на бившия социален министър обаче беше прието нееднозначно. По-рано през миналата година от кабинета си тръгна и министъра на земеделието Румен Порожанов.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК