fallback

ЕК: Разходите за лекарства в България са необичайно високи

Имаме най-висок дял на пациенти, които доплащат от джоба си за лечение

09.01.2020 | 18:59 Автор: Ралица Братанова

Неефективна здравна система, най-висок дял на пациенти, които доплащат от джоба си, инвестиции в болници и лекарства, вместо в профилактика. Това са само част от изводите на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването у нас.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в България, следвани от исхемична болест на сърцето и онкологичните заболявания. Така е и в почти всички държави в Европейския съюз. 

Въпреки че разходите за здравеопазване са се увеличили значително, тяхното равнище продължава да е сред най-ниските в ЕС. Така за 2017 г. България е изразходвала малко над 1300 евро на глава от населението.

"Много от услугите не се покриват, или се покриват частично от Здравната каса, затова пациентите трябва да доплащат най-вече за услуги и лекарствени продукти, които се отпускат с лекарско предписание. Разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43 на сто от публичните средства, което е по-високо от средното за Европа. А 34 на сто се разходват за болнично лечение през 2017 година", заяви представителят на Европейската обсерватория за здравни политики Ане Шпрангер.

Друг проблем, който отчитат от Европейската комисия, е недостатъчно добрият достъп до медицинска грижа, тъй като много голяма част от населението на страната не е здравноосигурено.

В България все по-малък е и броят на ваксинираните, особено срещу морбили, въпреки националната задължителна програма, обобщиха от Еврокомисията.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback