България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В здравеопазването е наказан най-уязвимият - болният човек... Докога?

Нужен е по-стриктен контрол, посочиха експерти за Bulgaria ON AIR

13.11.2019 | 09:05 Редактор: Юлия Христова

Петдестина дни преди края на годината народните избраници се заеха с обсъждането - първо на т.нар малки бюджети на Здравната каса и общественото осигуряване, които бяха приети вчера на първо четене. Както винаги се чуха критики от опозиционни партии и към двете финансови рамки. От ДПС приеха предложените промени в сектор здраве като: нов бюджет със стари затлачени проблеми и отдалечаване от реформата. 

От БСП също изразиха песимизъм, че медицинските специалисти ще бъдат адекватно заплатени с новия бюджет, а от ГЕРБ защитиха предложенията си с вяра във всеобхаватния здравен пакет и сериозно нарастналия мащаб на парите за здраве. 

"Системата е затлачена, никой не казва каква точно реформа трябва да се направи, диспропорциите са огромни. Наливането на пари в системата не може да доведе до резултати", каза в "България сутрин" бившият министър на здравеопазването и председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова. 

По думите ѝ с доплащането сега се наказва най-уязвимият по веригата - болният човек. Не е нормално хора с доходи 7000 лв. на месец да имат платени изцяло здравни осигуровки, а човек с минимална заплата да доплаща. 

"Ние не знаем кое колко струва в здравеопазването. Пациентът иска, когато боледува, да не му се налага да събира пари - трябва да помислим за по-справедливо разпределение. Конторолът в системата е нулев, министърът го вижда и проверките са с нулев резултат", подчерта още тя. 

"Колкото и неправилно да харчим парите, това са 15% отгоре, което е положителна крачка. Каквато и реформа да се прави, тя иска малко по-голямо количество средства", посочи за Bulgaria ON AIR д-р Спас Спасков, бивш директор на болница "Пирогов". 

По думите му нормално е да се искат още пари от болници, лекари, разпределението на парите било на принципа за всички по малко. Контролът пък можело да е по-сериозен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК