КСНБ: Масово карат служители да изпълняват задачи извън задълженията им

Фирмите са дали близо 15 милиона лева за глоби през 2023 г.

30.04.2024 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева
КСНБ: Масово карат служители да изпълняват задачи извън задълженията им

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им.

Фирмите са дали близо 15 милиона лева за глоби.

Данните бяха оповестени по време на деветия годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България. 

Водещи в топ 10 на нарушенията на трудовите права у нас са: възлагане на работа, която не е свързана със задълженията на работника по длъжностна характеристика, работодателят не организира безплатни медицински прегледи, не се получава допълнително възнаграждение за работата на отсъстващ колега. Докладът сочи още, че при нарастващите нарушения на трудовите права у нас работодателите извършват действия, целящи закриване на синдикална организация, има откази от предоставяне на необходима информация за водене на преговори за КТД, а също така и възлагане на работа по време на отпуск/болничен.

Също така продължават практиките работодателите да налагат парични глоби, което намалява договореното възнаграждение, не се заплащат средства за командироване на служители, назначават се хора, които не са подписали трудов договор и др.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)