Превозвачи очакват скок на цените на храни след старта на тол системата

Основното им притеснение е във високите тарифи на изминато разстояние

08.01.2020 | 18:14 Редактор: Ивет Арабова

Увеличение на цените на хранителните продукти след влизане на тол системата, прогнозират и превозвачи, и търговци. Причината - с по-високите такси на пътя всичко ще се оскъпи. 

"Разходите за транспорт ще се качат с около 20%, което е твърде много", обясни Йордан Матеев, който е изпълнителен директор на сдружение за модерна търговия.

"Тол таксите неминуемо ще се отразят на цената на хляба. В зърнопроизводството един камион пътува - пълен, празен, за нас всичко е по две", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Основното притеснение на превозвачите и търговците е не във внедряването на тол системата, а във високите тарифи за изминатото разстояние. 

"Това, с което имаме проблем, е драстичното увеличение на цените още първата година. Според нас цените трябва да се увеличават постепенно", каза още Йордан Матеев. 

На този етап от МРРБ са категорични, че промяна в тарифите за тол системата няма да има. Така на 13 януари се очаква хиляди автобуси и тирове да спрат да превозват пътници и да доставят стоки до магазините в страната.

В понеделник превозвачите заплашват с протест, ако исканията им не бъдат чути, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Репортаж на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК