На Бабинден в "Шейново": Новородените са все по-малко

Среща с главната акушерка Емилия Баалбаки и д-р Мадлен Китанова

08.01.2020 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

Бабинден е! Днешният ден е считан за един от най-големите женски празници. Отдава се почит към онези възрастни жени, които едно време са бабували на родилките. На днешния ден празнува и родилната помощ. 

Екип на Bulgaria ON AIR посети столичната АГ болница "Шейново", за да разговаря с главната акушерка Емилия Баалбаки и завеждащия лекар Мадлен Китанова. 

"Акушер се става с много любов към тази професия, защото при нас се ражда животът. Много е важно всяка една от нас да го носи в сърцето си. С много любов и желание съм учила акушерството. Помня колко бях притеснена и уплашена, обаче с времето се натрупва опит и ставаме много по-уверени и добри в работата си", сподели Емилия Баалбаки.

"Във времето, когато аз ставах лекар, условията бяха много по-различни. Станах лекар с голямо желание, никога не съм мислила за друга професия. Не съжалявам за избора си и до ден днешен, въпреки трудностите, които продължават да ме засипват през последните години", каза д-р Китанова.

Тя не смята, че естеството на работа извън България е много по-различно. Единственото нещо, което кара колегите ѝ да работят в чужбина е заплащането, смята медикът. По думите на д-р Китанова у нас има финансови ограничения, които са наложени от системата.

"Раждаемостта непрекъснато спада. Българите се стопяват, с всяка година са по-малко бебетата. В София не се усеща толкова, защото голяма част от младото и работещо население е съсредоточено тук. Но София не е цяла България", подчерта тя.

И отбеляза, че акушерството винаги поднася изненади, предизвикателствата са всеки ден, а адреналинът е сериозен. 

"Работата е хубава, но изисква много жертви. Човек трябва да направи точна равносметка какъв е приоритетът в живота му и тогава да вземе решение дали да става лекар. Вероятно лишенията са доста, нито едно от двете ми деца не пожела да стане лекар", сподели още д-р Китанова.

Вижте повече в репортажа на Боряна Благоева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК