Патриарх Неофит: Поклон пред героичното родно войнство!

Той отслужи водосвет в храм "Св. Александър Невски"

06.01.2020 | 13:00 Редактор: Ивет Арабова

Тази сутрин българският патриарх Неофит отслужи водосвет в катедралния храм "Свети Александър Невски". По-късно той се включи и в церемонията по освещаване на бойни знамена.

На събитието присъстваха президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Държавният глава поднесе цветя на столичния кмет за имения ѝ ден, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

За първи път водосвет на бойни знамена е отслужен през 917 г. преди битката при Ахелой по време на царуването на Симеон.

"Да си пожелаем много здраве и както Бог ни обича, да обичаме и ние него", сподели жена, дошла в храма.

Ето цялото слово на Неофит:

"Една наситена с дълбок смисъл традиция от многовековното минало на българската държавност и християнската ни духовност, повелява на Великия Богоявленски водосвет да се извърши и освещаване на бойните знамена на родната ни армия. Тази традиция доукрасява за всички нас пресветлия църковен празник на откриването на тайната на Пресветата Троица, последван и от освещаването на водното естество, и е дълбоко съдържателна, защото представлява ясно осъзнат израз на нашето вътрешно духовно и народно единство – единство на Църква, народ и държава. Единство, което през вековете, а и в бъдните дни, е сигурен гарант за преуспяването ни като народ и общество, като духовност и култура, като верни и достойни наследници на истински славни и велики предци.

В тази традиция и днес ние виждаме въплътен завещания ни от всички тях идеал – идеала на свободна и независима България, духовно кърмена и подпомагана от своята автокефална Православна църква. Такъв е свещеният завет към нас на нашите предци и този завет ние сме призвани да следваме неотклонно не само поради повелите на нашата памет и нашия свещен дълг към тях и тяхното дело, но и заради идващите подир нас поколения.

Нека поръсването с тази богоявленска вода бъде за здраве и още много успехи на непобедимото българско войнство, на всички онези сред нас, които са избрали и са се посветили на това жертвено служение, защото техният подвиг е изява на най-висшата и безкористна любов и подвиг, който е богоподражателен. Защото, както свидетелства Сам Господ Иисус Христос от страниците на светото Евангелие, „… никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Иоан 15:13).

Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство, и вечна признателност към всички герои на българската свобода и независимост, отдавали и продължаващи да отдават живота си за своята Родина – майка България.

Мирът и благодатта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК