Българската култура се сбогува с емблематични личности през 2019 г.

Разделихме се с Иван Ласкин, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова...

31.12.2019 | 19:30 Редактор: Василена Василева

Краят на годината е времето за равносметки. Най-тъжната е за онези, с които се сбогувахме през изминалите 12 месеца. Българската култура си каза "сбогом" с емблематични личности.

Шест дни след началото на новата 2019, на Богоявление, ни напусна Иван Ласкин. В съзнанието на поколения той завинаги остава като Васко от популярната поредица "Васко да Гама от село Рупча".

Игра на сцените на почти всички софийски театри. Последните си години отдаде от времето си за да продуцира млади таланти. 

За него музиката означаваше свобода. Бранеше я - на сцена и в живота.  Милчо Левиев можеше да разкаже всичко с пианото. Ученикът на Панчо Владигеров спечели публиката завинаги със своите джаз експерименти. 

Тази година ни напуснаха автора на тези стихове - Любомир Левчев и изпълнителя им - Стефан Данаилов. Първо си отиде големият писател - през септември. 

Към небесната сцена през ноември се присъедини Стефан Данаилов. Ролите му бяха много - любим мъж,  за повече от една от жена, безупречен актьор, политик с кауза и преподавател със сърце. 

Битката с болестта отдалечи Данаилов за дълго от сцената. Върна се през лятото във филма "Завръщане". В последната му роля някои разчетоха изповед. 

Седмица след Мастъра ни напусна и голямата усмивка на българския театър - Стоянка Мутафова.  

Умееше драматичните роли, но обичаше да разсмива. Театърът беше нейната рецепта за дълголетие. 

Поклон! 

Репортаж на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК