Имат ли ефект краткосрочните мерки за борба с мръсния въздух в София?

Фандъкова: Освен насърчителни мерки, трябва да има и ограничителни

20.12.2019 | 19:34 Редактор: Кристина Крумова

Заега са продадени 47 хил. зелени билета към 17 ч. Билетите се закупуват от будките за билите, както и от водачите на транспортните средства. 

Денят в София започна с по-ниски нива на фини прахови частици, в сравение с последните дни и първи зелен билет за годината. Причината - за да бъде въведен билета е нужно нивата на частиците да са превишили 4 пъти допустимата стойност от 50 микрограма на кубичен метър в два последвателни дни. 

Така чак в третия ден столичани получиха правото на "зелен билет". От гражданската платофрма AIRBG.INFO са на мнение, че "зеленият билет" трябва да бъде въвеждан в по-кратки срокове. 

От Общината напомниха, че освен насърчителни мерки, като зеления билет и безплатните буферни паркинги, ще търсят още начини столичани да дишат чист въздух. Въвеждането на "зелен билет" коствало на общинсикия бюджет около 200 хил. лева отбеляза Фандъкова. На цена от 1 лев гражданите могат да се возят неограничено по линиите на масовия градски тарнспрот и метрото.

През днешния дне продължиха и проверките за замърсяване и нерегламентирано горене. Проверени бяха 42 обекта като 10 от тях получиха акт за нарушение. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК