ВСС единодушно гласува оставката на Цацаров като главен прокурор

Още днес изпращат решението на президента Радев, за да подпише указ за освобождаването му

12.12.2019 | 12:09 Редактор: Василена Василева

С 20 гласа "за" и нито един "против" Висшият съдебен съвет прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Самият той не присъства на заседанието. 

Вчера Цацаров беше избран за председател на антикорупционната комисия и обяви, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще поиска от Висшия съдебен съвет да го освободи предсрочно, за да встъпи в новата си длъжност възможно най-скоро. 

От ВСС още днес ще пратят решението си на президента Румен Радев, за да подпише указ за освобождаването му. 

Веднага след подписването новоизбраният главен прокурор Иван Гешев ще може да встъпи в длъжност.

А назначаването на Сотир Цацаров начело на антикорупционната комисия предизвика разцепление в парламентарната група на БСП. Дебатите по темата продължиха и днес в Народното събрание. 

На заседание на ПГ на БСП преди вота за Цацаров бе взето решение кандидатурата му да не бъде подкрепена. Трябвало обаче да бъде дадена възможност на онези, с различно мнение, да заявят обратната позиция. Това обаче не се случило, стана ясно от коментар на Христо Проданов по повод 27-те социалисти, гласували "за" Цацаров да оглави КПКОНПИ. 

От БСП излязоха с позиция, че всеки трябва да понесе лична отговорност за своите действия.

"Очевидно е кандидатура на мнозинството. С подкрепата на ДПС ще бъде избран! Това е позицията на БСП - ние няма да подкрепим нито един от кандидатите!", отсече Корнелия Нинова. 

На заседание на групата било дадено право на инакомислещите да гласуват както преценят, но след това да аргументират позицията си от трибуната. Това обаче не се случи. За това ръководството излезе с позиция – несъобразилите се с решението на групата, ще понесат своята отговорност.

"Лична отговорност се носи по много начини, но преди всичко тя е пред избирателите и пред партията, която те е изпратила в парламента", каза Христо Проданов.

Очаква се БСП да обсъди темата на пленума си в събота.

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК