3 години от трагедията в Хитрино, делото все още се точи

Машинистите, управлявали влака, са обвинени за инцидента

10.12.2019 | 20:11 Редактор: Ивет Арабова

Три години от трагедията в Хитрино, при която след взрив на влакова цистерна, загинаха седем души, а 20 други бяха ранени. За инцидента са обвинени машинистите на композицията, а делото все още не е приключило. 

На 10 декември 2016 г. в 5:37 сутринта товарен влак с цистерни дерайлира при влизане на гарата в Хитрино. От композицията изтича газ, който предизвиква взрив. Загиват седем души, ранените са десетки, а над 20 къщи стават на пепел. Хитрино беше евакуирано в продължение на дни, докато над 200 пожарникари, спасители и полицаи изтеглят цистерните от релсите. 

"Както търпението на хората, така и моето търпение се изчерпва", каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

За пострадалите жители беше отпусната помощ, а доброволци даряваха и помагаха с каквото могат. Три години след трагедията, променила съдбите на хората там, и селото е променено. На мястото на разрушените къщи са построени нови, а административните сгради се ремонтират. За инцидента пред Темида бяха изправени двамата машинисти на влаковата композиция. 

"Като работно обвинение и като начална версия сме приели, че е налице нарушаване на правила за движение на жп транспорт", заяви Румяна Арнаудова.

Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали влака, не се признават за виновни. 

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК