Донор от Силистра спаси живота на трима, почетоха паметта му с футболен турнир

Диян катастрофира през септември и изпада в мозъчна смърт

08.12.2019 | 17:16 Редактор: Василена Василева

С 3-дневен турнир по футбол на малки вратички в Силистра почетоха Диян Димитров, първият донор в областта, чийто чирен дроб и бъбреци дадоха живот на още трима души преди два месеца. Приятели и колеги решиха да си спомнят за него именно чрез най-популярната игра, защото Диян е бил и футболен съдия.

Тринадесетте отбора бяха сформирани без възрастови или други ограничения. На откриването на турнира освен приятелите на Диян дойдоха и лекари, участвали в трансплантацията. Както и майка му. 

Диян катастрофира през септември и изпада в мозъчна смърт. Седмица е била необходима на майка му и сестра му, която е лекар в София, да вземат решение за даряване на органите му. 

Веднага след тяхното "да" идват екипи от Военномедицинска академия и болница "Лозенец". 

Наградите, купите и фланелките за турнира бяха осигурени от Областния съвет на БФС в Силистра, а финансовото обезпечаване бе благодарение на известния с благотворителността си силистренец Тодор Тодоров. 

Като лицензиран футболен съдия Диян има 50 мача във В група и 450 мача в областните първенства. 

Преди месец в Европейския ден на донорството името на Диян беше изписано на дървото на живота във фоайето на Военномедицинска академия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК