fallback

Хакери атакуваха сайта на известна верига книжарници

Потенциално застрашени са близо хиляда потребители

06.12.2019 | 19:30 Автор: Кристина Крумова

Хакерска атака във верига книжарници "Сиела". Ужилени са петима клиенти с по няколко стотин лева, които са пазарували по интернет. Потенциално застрашени са близо хиляда потребители. 

Преди няколко дни потребители сигнализират на веригата книжарници за проблеми с плащането, когато се купуват книги по интернет. Служителите установяват, че е инсталиран софтуеър, който при плащане препраща потребителите на фалшив сайт и записва банковите им данни. Така освен лични данни са източени и банкови сметки по няколко стотин лева. 

Програмата е работила повече от месец. Направена е произволно да избира жертвите си като дърпа от сметките им малки суми. Идеята е в мрежата на хакера да попаднат максимално повече ужилени потребители. Всички потърпевши и потенциално застрашени лица са уведомени от книжарницата. 

Оказва се, че хакерите могат да спечелят и от продажбата на личните данни. В мрежата съществува нелегален пазар за всякакъв вид данни на потребители, като в него членуват само проверени хакери. От МВР уточниха за Bulgaria ON AIR, че ГДБОП разследват случая.

Вижте целия репортаж на Сергей Тодоров във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback