Дете откри 4-сантиметрова игла в пържола

БАБХ започва проверки по скандалния случай

02.12.2019 | 15:51 Редактор: Ивет Арабова

Медицинска игла в купено месо е открило дете от София в пържолата си. Снимките на шокиращия случай бяха разпространени от бащата на момиченцето - фотографа Васил Къркеланов.

Детето е добре и невредимо. То открило иглата преди да отхапе, защото му направило впечатление особения цвят на месото. 

"Не усетих нищо подозрително в месото - нито на вид, нито някаква твърдост. Още на втората хапка ми направи впечатление по-странен вкус и цвят", разказа Къркеланов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Иглата е дълга 4 сантиметра, a според Къркеланов с нея са били инжектирани някакви вещества на животното.

От Българската агенция по храните започват проверка и на магазина, откъдето е купено месото, както и на свинекомплекса, откъдето е дошло.

"Вариантите са два. В единия случай това е игла, която е останала след счупване на спринцовката, използвана за вкарване на някакво лекарство. Във втория случай - това пак е игла, но от процес на тублиране. Да поясня, при тублирането се вкарват солови разтвори или маринати да се увеличи "рандемана“, тоест ако сте имали 80 грама месо, то да стане 100 грама за сметка на соловия разтвор", обясни експертът по безопасност на храните Сергей Иванов.

Очаква се контролният орган да направи анализ за съдържание от остатъци на ветеринарно-медицински препарати от партидата. От свинекомплекса отказаха коментар по случая.

Oт БАБХ смятат, че става въпрос за инцидент. В рамките на няколко дни ще има резултати от проверката, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК