HelpBook зов: Пенсионирах се по болест, работодателят се скри

Ако видите нередност, подайте сигнал в онлайн платформата

29.11.2019 | 15:14 Редактор: Анисия Иванова
HelpBook зов: Пенсионирах се по болест, работодателят се скри

През изминалите дни гражданите продължиха да се доверяват на платформата HelpBook.info и да сигнализират за различни нередности до общински и държавни институции. При нас постъпи сигнал за некоректно поведение от работодател към служител.

Още преди две години авторът на сигнала изпратил жалба до Дирекция "Инспекция на труда" в София с молба за помощ, поради невъзможността на нашия потребител сам да се справи със ситуацията. На работника му открили сериозно заболяване, което довело до лечение в ревматологична и инфекциозна клиника почти всеки месец.

По същото време му предстояло пенсиониране и за целта се свързал с един от работодателите си, за да му оформи и предаде трудовата книжка. За съжаление, това не се случило - отсрещната страна му изпратила отговор с много странни обяснения. Нужното удостоверение за трудов стаж не било дадено, а не му била върната и трудовата книжка.

В резултат на всичко това на работника се наложило да се примири и да се пенсионира без този трудов стаж и на по-ниска пенсия. Нашият потребител умолява контролните органи да погледнат сериозно на случая и да предприемат спешни мерки за изясняване на казуса. По думите на автора самият той живее с минимални средства, които не му позволяват да предприеме действия за съдебна защита, а влошеното му здраве пречи да обикаля и да търси контакт със собственика.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook! Платформата ще ви даде възможност не само да дадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК