fallback

Имотите, давани под наем в онлайн платформите, ще трябва да се регистрират

Управляващите се отказаха от първоначалната си идея да се категоризират

27.11.2019 | 20:54 Автор: Ралица Братанова

Крачка назад на управляващите за имотите под наем в онлайн платформите като Airbnb. Те няма да се категоризират, но ще трябва да се регистрират.

Според вносителите Менда Стоянова и Валери Симеонов у нас има хиляди наемодатели на апартаменти, които не плащат данък общ доход и туристически данък. 

"Този туристически данък на практика означава, че всеки турист, посетил даден град, следва да плати нещо на този град, за да може той да се развива и да посреща още туристи. И тъй като държавата не успява да събере дължимото, управляващите настояват платформи като Airbnb и Booking да изискват от своите клиенти наемодатели да си плащат данъците", oбясни Стоянова

При четири нарушения съответната платформа ще бъде спирана. 

Заради обвинения от бранша, че с промените се увеличава административната тежест, вносителите се отказаха от изискването за категоризация. Ще остане само вписването им в регистъра за хотелските настанявания.

От опозицията предложиха собствениците на апартаменти в платформи като Airbnb да се облагат с патентен данък.

На упрека, че текстовете са лобистки Менда Стоянова отговори, че лобира само за бюджета, а Валери Симеонов отхвърли тезата, че е в конфликт на интереси заради притежавани от него хотели. 

Както и при казуса с болничните, така и сега не стана ясно от ГЕРБ или от патриотите е дошла инициативата за промените. Очаква се те да бъдат гласувани следващата седмица при второто четене на бюджета.

Репортаж на Стоян Тричков.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback