КТ "Подкрепа" с протестен митинг срещу идеята за болничните (Обновена)

Настояват работодателите да поемат поне първите 5 дни

27.11.2019 | 12:45 Редактор: Василена Василева

"Болните работници не са престъпници!" - под този наслов се проведе националният протестен митинг - шествие на КТ "Подкрепа", който започна от площад "Александър Батенберг".

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите пет дни от болничните, да изплащат 100 процента от трудовото възнаграждение през този период,  отпадане на данъка върху минималната работна заплата, спешна актуализация на добавката за нощен труд, ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

В протестна декларация от синдиката заявяват, че фактът, че заявените първоначални намерения работниците да поемат първия ден от болничните не бяха осъществени, няма да приспи работниците. Ръководството на КТ "Подкрепа" подчерта, че не приема опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят върху гърба на трудещите си или на НОИ. Декларацията ще бъде връчена на народните представители.

В нея се отбелязва още, че фонд "Общо заболяване и майчинство" изплаща както болничните, така и майчинството. От КТ "Подкрепа" смятат, че фондът ще увеличи дефицита, ако се натовари НОИ с отговорността да покрива и първите дни от болничните, а майките и техните деца ще продължават да са принудени да живеят в тежка бедност.

Лидерът на синдиката Димитър Манолов посочи, че причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични. Ще искаме тази истина да се сложи на масата, заяви Манолов. Той допълни, че огромна част от фалшивите болнични идват от болниците, които имат интерес да хоспитализират хората без значение дали са болни или здрави. Манолов смята, че проблем е и сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората и след това те излизат в болнични.

Както е известно, управляващите предложиха първият ден от болничните да е за сметка на работниците и да не се заплаща. След остро недоволство от страна на граждани, синдикати и партии премиерът Бойко Борисов заяви, че предложението няма да бъде внесено в Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК