Европа в капана на лошото време, у нас обаче се очаква затопляне

В Западна България дъждовете ще спрат още тази вечер

22.11.2019 | 19:52 Редактор: Василена Василева

Италия и Гърция са в капана на лошото време. Властите в Италия обявиха извънредно положение за редица северни и южни региони. От външното ни министрество съобщиха, че при необходимост всички български граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим. А в южната ни съседка - обилни валежи предизвикаха наводнения.

Италия продължава да е в капана на проливните дъждове. Властите обявиха извънредно положение за сицилианските провинции. То важи и за Генуа, Савоя и Специя. 

Правителството ще отпусне помощи за справяне със ситуацията. 

От 2 дни дъждове заливат и историческата област Лигурия. Няколко жилищни сгради бяха пометени от свлачище. Няма пострадали хора. 

Според метеоролозите обаче няма изглед времето да се нормализира. През уикенда се очакват и гръмотевични бури. Проливни дъждове удариха и Гърция. Силно засегнат е остров Тасос. 

Училищата са затворени, а реките преливат от коритата си. 

Аварийните служби отводняват къщи, търговски обекти и обществени сгради.

Лошото време засегна и област Атика, където валежите са били съпроводени от най-малко 1200 удара от мълнии. Силни гръмотевични бури имаше и в Халкидики и североизточния Егейски регион.

Въпреки обилния снеговалеж в Румъния експертите са на мнение, че това няма да се случи и у нас. Според прогнозата другата седмица дори ни очаква затопляне.

Снеговалеж у нас има само по върховете на планините. 

Прогнозите са в Западна България дъждовете ще спрат още тази вечер. В централните и източните част на страната обаче ще продължи да вали и утре.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК