Петиция за безплатни катетри организираха в болница във Варна

Пациентите трябва да плащат от 420 до 590 лв за постоянен катетър

20.11.2019 | 21:19 Редактор: Ивет Арабова

Подписка за безплатни катетри се организира в Университетската болница "Света Марина" във Варна. 147 пациенти на хемодиализа вече се включиха в акцията. От миналата година пациентите без здравни осигуровки трябва да плащат по 590 лв. за постоянен катетър, а здравноосигурните – по 420 лева.

В подкрепа на искането катетрите да бъдат отново безплатни "Български пациентски форум" инициира петиция с мотива, че хемодиализата е животоподдържаща процедура в Европа и у нас. 

„Това трябва да е ясно на всички, че не е някакъв елемент като инвалидна количка или някакво друго помощно средство, а това става част от нашия организъм. През него излиза кръвта, която се пречиства и след това се връща", обясни д-р Кръстева.

Според д-р Кръстева, която също е на хемодиализа, 1/3 от пациентите нямат подходящи кръвносни съдове и ползването на временни катетри е опасно. 

„Проблемът е много голям. При нас на хемодиализата има едно младо момче, на което му сменят трети временен катетър, защото не може да си позволи постоянен катетър. Това са млади хора, които нямат голям, почти ниакъв трудов стаж, с минималната пенсия са и с тези пари, те трябва да се издържат, да живеят, освен това при нас се налага да се купуват много медикаменти“, каза още тя. 

Подписки за безплатни катетри се събират в още 6 града в страната – Монтана, Видин, Ямбол, Плевен,Габрово и Севлиево.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК